Leadership

Stem op een Vrouw

Vandaag stem ik. En voel ik mij verbonden met alle vrouwen die niet kunnen of mogen stemmen.

Denk ik aan Maryam, en al die andere Saoedische vrouwen die zich hebben ingezet om vrouwenstemrecht te realiseren in Saoedi-Arabië. Waar dat lukte voor de gemeenteraad, maar waar op nationaal niveau nog steeds überhaupt geen verkiezingen zijn. (foto’s 2, 3 & 4)

Denk ik aan de Koeweitse Ibtihal, die daar de vrouwenstemrecht beweging leidde. Ik zie haar gloedvolle ogen weer voor me toen ze me vertelde over de posters die ze droeg tijdens de demonstraties vóór vrouwenkiesrecht, en die in 2013 haar kantoor sierden.

Vaak denken we bij ‘geweld tegen vrouwen’ aan fysiek geweld. Het zichtbare geweld. Wat terecht aandacht krijgt.

Veel ongrijpbaarder is onzichtbaar geweld.

Het is zó gewelddadig als je niet jouw stem mag, kan laten horen. In verkiezingen. In de media. Als kind in een gezin. Als volwassene in een huwelijk. Door autoriteiten. Door dominante maatschappelijke groepen, die harder roepen dan jij en met meer zijn. Door ouders. Door partners. Macht-hebbers. Ook hier, ook in Nederland.

Het is zó gewelddadig als jouw stem wordt weggemaakt. Met je stem zet je jezelf in de wereld. Laat je zien wie je bent. Hoe je jouw plek en jouw ‘in de wereld zijn’ beleeft. Jouw woorden hebben macht. Juist daarom zijn machthebbers zo bang voor jouw stem.

Het is niet voor niets dat mensen soms letterlijk sterven om het recht op stemmen te verwerven.

Dus vandaag stem ik.
Op een vrouw.
Verbonden met zij die voor mij kwamen, die dit óók voelden.

In dankbaarheid aan hen, voor deze onschatbare erfenis. 

#ikstem #elkestemtelt #stemopeenvrouw #hakkeninhetzand

Wil jij ook meer vrouwen verkozen krijgen? Stem niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst; zij komt dankzij haar hoge positie vaak toch al in de Tweede Kamer. Lees meer over ‘slim stemmen’ op de website van ‘Stem op een Vrouw